v menze JU je zavedený objednávkový i bezobjednávkový režim. Objednávkové jsou snídaně, obědy 1 až 4, diety 1 až 4, večeře. Tyto jídla musí být ve stanovené lhůtě objednána předem;
snídaně, obědy a diety lze objednávat do 14:00 hod. předchozího pracovního dne, večeře do 9:00 hod. dne, kdy se taty vydávají (ve stanovené objednací lhůtě lze jídlo nejen objednat, ale i zrušit objednávku);
objednávat lze na dobu, kdy je schválený jídelníček, nejčastěji jeden až dva týdny;
objednané, ale nevyzvednuté jídlo propadne a na účtu se odečte stejně, jako vyzvednuté jídlo;
systém umožňuje v případě nepřítomnosti strávníka telefonicky zrušit objednávku, nebo naopak objednat jídlo, pokud nemá možnost tak učinit po internetu. Je výhradně v kompetenci vedení stravovacího provozu, jestli tuto službu umožní či nikoliv;
pokud zjistíte, že si nemůžete vyzvednout jídlo a objednávání bylo ukončeno, můžete jídlo nabídnout v Burze jídel. Lze tak učinit na kterémkoliv objednacím místě a to nejpozději 5 min. před ukončením výdeje daného jídla. Pokud si někdo jídlo z Burzy vyzvedne, zaplatí za něj on a Vám tak nepropadne objednávka;
informaci o druhu jídla a jeho variantě získáte na kterémkoliv objednávkovém nebo informačním místě;
přiložením karty ke snímači na výdejním místě se ozve zvukový signál a na displeji se objeví varianta objednaného jídla a další údaje o strávníkovi;
kartu je nutné přiložit i při průchodu pokladnou (týká se studentské výdejny) - jídlo bude samozřejmě odečteno pouze jednou. Zároveň s ním zaplatíte případně i další bezobjednávková jídla.
v menzách JU se vydávají tyto bezobjednávková jídla: polévky, obědy 1 až 4, minutky, pizza, bagety, saláty a další doplňky;
tyto jídla nelze předem objednat, vyzvednete si je přímo na výdejním místě;
platba za tyto jídla se provádí prostřednictvím karty zaregistrované ve starvovacím systému a to byď pomocí tzv. kombinovaného výdejního místa (zvolíte příslušné tlačítko a potvrdíte kartou) nebo na pokladně u výdejních míst.
Odnos či odvoz jídel - pravidla pro konzumaci pokrmů mimo jídelny a místa
výdeje
veškeré pokrmy (teplé i studené) jsou určeny k přímé (okamžité) spotřebě;
takto odebrané pokrmy nejsou určeny ke skladování;
teplé pokrmy před konzumací důkladně prohřejte, a to na teplotu vyšší než 65°C;
studené pokrmy udržujte do doby konzumace v chladu.